آشنایی با میزان بینایی، شنوایی و دیگر حواس نوزاد برای ما بسیار جالب است. نوزاد شما به نظر جز خوابیدن کار زیادی انجام نمیدهد و در ساعت بیداری گریه میکند و باید پوشک او را عوض کنید. اما اگر با دقت به عکس العمل های نوزاد در برابر صدا، نور، و حرکات توجه کنید میفهمید که نوزاد بسیار برای درک این موارد کنجکاو و درگیر است.نوزادها دارای قدرت های بینایی، شنوایی و حسی دیگری هستند. بینایی نوزادها در طول اولین ماه های زندگی به طور معجزه آسایشی تغییر می کند، شنوایی نوزادها نیز در این مدت به طور قابل توجهی تغییر می کند. همچنین، نوزادها قادر به حس لرزش، طعم، روشنایی، صدا، و حس فشار هستند.
نوزادها دارای حواس های مختلفی هستند، شامل:
- بینایی: نوزادها قادر به دیدن رنگ ها، شکل ها، و پیکان های دورتری هستند.
- شنوایی: نوزادها قادر به شنیدن صدا های پیچیده، تشخیص صدا های مختلف، و احساس تغییرات صدایی هستند.
- هوش: نوزادها قادر به تشخیص چهره ها، صداها، و حس های بدنی هستند.
- حس لرزش: نوزادها قادر به حس لرزش های بدنی هستند.
- طعم: نوزادها قادر به شناخت طعم های مختلف هستند.
- روشنایی: نوزادها قادر به شناخت روشنایی های مختلف هستند.
- حس فشار: نوزادها قادر به حس فشار های بدنی هستند.
نوزاد چه چیزی میبیند؟
بینایی نوزادها در مدت اولین ماه های زندگیشان متغیر است. نوزادها دارای بینایی بدون رنگ است، قادر هستند فقط بیشترین نور را دریافت کنند. در مدت اولین هفته های زندگی، قدرت بینایی نوزادها فقط تا یک متر بلند است. در مدت اولین ماه ها، قدرت بینایی نوزادها به طور معجزه آسایشی تغییر می کند، قادر به دیدن رنگ ها، شکل ها، و پیکان های دورتری می شوند.
بهترین فاصله برای دید نوزاد بین ۸ تا ۱۲ اینچ است. نوزاد در این فاصله میتواند چشمان شما را تشخیص دهد و فاصله بیشتر و کمتر از این حد برای او قابل مشاهده نیست. او همه چیز را محو و سایه وار میبیند و یک نوزاد قدرت دیدی معادل ۲۰/۲۰۰ را دارد.
این طبیعی است که گاهی هر چشم نوزاد به طرفی برود تا اینکه نوزاد بتواند روی اجسام دید خود را متمرکز کند و عضلات چشم او شکل بگیرند. چشم نوزاد نسبت به نور حساس است و میتواند حرکات صورت شما را به طور محو تشخیص دهد.
نوزاد چه میشنود؟
شنوایی نوزادها در مدت اولین ماه های زندگیشان همچنان قدرتمند است. نوزادها قادر به شنیدن صدا های پیچیده، تشخیص صدا های مختلف و احساس تغییرات صدایی در حوزه های مختلف می باشند. همچنین، نوزادها قادر به شنیدن صداهای پیشینی می باشند، به طوری که قبل از تولد، قادر به شنیدن صدا های پدر، مادر، و دیگر افراد به همراه با صداهای محیطی می باشند.
شنوایی نوزاد قبل از تولد او شکل گرفته است و او با صدای مادر و سایر اعضای خانواده آشنا است او صداهای بلند را به راحتی میشنود و در جریان صداهای محیط اطراف و قلب مادر نیز قرار دارد. اما بعد از تولد صدا ها ناگهان برای او واضح و بلندتر از قبل خواهند شد. دقت کنید که نوزاد به صدای شما و اطراف عکسالعمل نشان میدهد و دنبال شما میگردد. آزمایش های شنوایی در بدو تولد انجام میشود تا در صورت وجود هر مشکلی پزشکان بتوانند علت را به سرعت تشخیص دهند.
نوزاد بو ها و طعم ها را تشخیص میدهد؟
نوزاد در ابتدا طعم شیرین را تشخیص میدهد و همان طعم برایش جالب است و با تست غذاهای ترش و بد مزه گریه خواهد کرد. نوزاد بوی همهی غذا ها و شیر مادرش را به خوبی تشخیص میدهد و هر غذایی که مادر بخورد طعم آن را در شیر او حس میکند.
لمس نوزاد اهمیت دارد؟
نوزاد درون شکم مادر در فضایی نرم و گرم زندگی میکند و بعد از تولد همه چیز برایش سفت و سخت است. نوزاد با دستان شما برخورد میکند و تمامی لباس ها و پتو هایش در برخورد اول برایش خشک و خشن است. نوزاد سرما و گرما را تجربه میکند و همهی این چالش ها برایش بسیار عجیب است. برای اینکه احساس خطر نکند و گریه هایش را قطع کند او را به آرامی نوازش کنید تا با تجربهی تازه و آرام بخشی روبرو شود. با لمس ملایم و نوازش نوزاد به او حس امنیت و انرژی میدهید.
لمس نوزادها بسیار مهم است، چرا که از طریق لمس، نوزادها می توانند اطلاعات درباره شیوه حیات خانگی، شخصیت افراد، و ارتباطات با افراد دیگر را بیاورند. همچنین، لمس نوزادها به طور مهمی در تشخیص رضایت نوزادها، تعیین نیاز های فیزیولوژیکی، و تعیین نیاز های انسانی است.
لمس نوزاد به نوزاد اطمینان، امید، رضایت، ایجاد پیوند های روانی، کاهش اضطراب، توسعه قدرت های روانی، توسعه قدرت های بینایی، شنوایی، و حسی، توسعه توانایی های بدنی و رشد های فیزیکی را هدایت می کند.
همچنین لمس نوزاد به پدر، مادر، و دیگر افراد همکاری، ایجاد پیوند های روانی، ایجاد رضایت، تعاملات بیشتر، و تغییر رفتارهای ناسازش را تسهیل می کند.
در چه مواردی با پزشک مشورت کنیم؟
اگر کودک نسبت به نور و صدا ها عکسالعملی ندارد یا اینکه تمام اندام هایش را تکان نمیدهد و نمیتواند با شما ارتباط برقرار کند با پزشک متخصص برای یافتن علت مشورت کنید. در هنگام تولد پزشکان تمامی علائم حیاتی و عکسالعمل های نوزاد را چک میکنند و از سلامت او مطمئن میشوند اما اگر موردی را به شما تذکر دادند و یا برای بررسی بیشتر شما را به متخصص معرفی کردند برای فهمیدن علت و برطرف کردن عامل آن در صورت امکان بهتر است زودتر اقدام کنید.
مهدکودک دوزبانه ماهبد
هدف ما پرورش کودکانی شاد است.