گفتار: گفتار به معنای نوعی از بیان و کنار هم قرار دادن لغات، بیان لحن و فرم لغات است.
زبان: راهی برای انتقال اطلاعات، برقراری ارتباط و رساندن مفاهیم به صورت گفتار و نوشتار است.
چه زمانی گفتار و حرف زدن کودک دچار تاخیر شده است؟
گفتار زمانی دچار تاخیر است که کودک ۲ سال به بالا سعی در ادای کلمات را دارد اما مفهوم آن قابل فهم نیست. زبان زمانی دچار تاخیر شده است که کودک ۳ سال به بالا کلمات را میداند اما قادر به جمله سازی و بیان منظورش نیست.
کودک از چه زمانی تکلم و گفتارش شکل میگیرد؟
مراحل شکل گیری و صحبت کردن در تمام کودکان یکسان است. اما سن شروع این مراحل در کودکان متفاوت است.
تکلم کودک قبل از ۱۲ ماهگی
از بدو تولد کودک با صداهایی که از خود در میآورد سعی در برقراری ارتباط با محیط اطرافش دارد که این اولین مرحله تمرین برای تکلم و گفتار اوست. در حدود ۹ ماهگی کودک کلمات سادهای مثل ماما و بابا را میگوید و بسیاری از کلمات مشابه را تلفظ میکند که معنی آنها را نمیداند.
در این سن کودک میتواند صدا ها را به خوبی تشخیص دهد و اسم خودش و اشیا اطرافش را یاد بگیرد اما شاید قادر به تلفظ آنها نباشد.
تکلم کودک ۱۲ تا ۱۵ ماهگی
در این زمان کودک قادر است کلمات دو بخشی و سختتری را نسبت به ماما و بابا تلفظ کند و معنی کلمات و جملات کوتاهی را که میشنود را متوجه شود.
تکلم کودک ۱۸ تا ۲۴ ماهگی
در این سن کودک حدود ۲۰ تا ۵۰ کلمه را می تواند به خوبی بگوید و تا سن دو سالگی قادر است با دو کلمه یه جملهی ساده بسازد. در سن دو سالگی کودک میتواند شخصیتها و نوع اشیا را در تصاویر و کتابها تشخیص دهد و به عنوان مثال تفاوت بین فیل و زرافه را درک میکند و تصویر پدر و مادر را از هم تشخیص میدهد.
تکلم کودک ۲ تا ۳ سالگی
در این زمان کودک می تواند جملات سخت تر با دو و سه کلمه بسازد و معنی جملاتی مانند (آن توپ را روی زمین پرت کن) یا (آن عروسک را روی میز بگذار) را به راحتی میفهمد. همچنین کودک تفاوت رنگها و نام آنها را تشخیص می دهد.
نشانههای تاخیر در تکلم کودک
اگر تا سن سه سالگی هیچ کدام از نشانههای تکلم در کودک نمایان نشد این به معنی است که کودک در تکلم تاخیر دارد. و اگر کودک نتوانست هیچ صدایی ایجاد کند و عکسالعملی در برابر صداهای دیگران نداشت قبل از این سن باید به متخصصین مراجعه کرد و علت را یافت.
برخی از نشانه های تاخیر در تکلم
- تا ۱۲ ماهگی به هیچ نقطهای اشاره نمیکند و نمیتواند هنگام خداحافظی بای بای کند.
- در ۱۸ ماهگی ترجیح میدهد به جای حرف زدن و ادای کلمات ساده با اشاره منظور خود را برساند.
- در ۱۸ ماهگی توانایی تقلید صدا و گفتن کلمات یک بخشی و ساده را ندارد.
- در ۱۸ ماهگی معنی کلمات و جملات ساده را نمیداند.
- در دو سالگی نمیتواند هیچ کلمهای را بیان کند و عکسالعملی در برابر کلمات ندارد.
- در دو سالگی برای بیان خواسته و نیازش از کلمات بی مفهوم و غیر مرتبط استفاده می کند.
- در دو سالگی فقط جملات و کلمات را تقلید میکند و نمیتواند برای برقراری ارتباط جمله بسازد و کلمهای را بیان کند.
- در دو سالگی صدایی ناهنجار و غیر عادی برای بیان کلمات دارد و نمیتواند کلمهای بگوید.
- در دو سالگی مفهوم کلمات و جملات را نمیفهمد و نمی تواند دستوری را دنبال کند.
دلایل تاخیر در تکلم
علت تاخیر در تلفظ هم میتواند ریشه در سیستم زبان و لبها و سایر مشکلات بیولوژیک باشد و هم ممکن است به علت وجود مشکلات در سیستم شنوایی کودک باشد یا اینکه در سیستم مغز برای هماهنگی لبها و زبان مشکل وجود داشته باشد. که با مراجعه به پزشک و تشخیص می توان درمان مناسب را شروع کرد.
مهدکودک دوزبانه ماهبد
هدف ما پرورش کودکانی شاد است.
صحبت کردن برای کودک مهارتی است که در سالهای اول زندگی همزمان با رشد و یادگیری سایر مهارتها بدست میآید. زمان دقیقی برای صحبت کردن کودک وجود ندارد برخی کودکان استعداد بیشتری در یادگیری کلمات دارند و برخی دیگر دیر تر حرف میزنند. برخی کودکان قبل از اولین تولد میتوانند کلمات مامان و بابا را بگویند. اما اگر یادگیری کلمات ساده و قرار دادن دو کلمه به درستی در کنار هم تا دو سالگی اتفاق نیافتد به این معناست که کودک در تکلم تاخیر دارد.
تفاوت گفتار و یادگیری زبان مادری